Tips voor veilig wachtwoordgebruik

Wachtwoorden zijn essentieel om toegang te krijgen tot gegevens en systemen, zoals je zakelijke computer, smartphone en e-mail. Het is van groot belang om kwaadwillende buiten de deur te houden. Hier volgen enkele tips om veilig met wachtwoorden om te gaan.

Gebruik een wachtwoordmanager

Een wachtwoordmanager is een softwareprogramma dat helpt bij het beheren van wachtwoorden. Dit kan een app op je smartphone zijn of een extensie voor je internetbrowser. Een wachtwoordmanager kan wachtwoorden opslaan, sterke wachtwoorden voor je genereren en deze automatisch invullen wanneer je inlogt. Dit maakt het gebruik van sterke, unieke wachtwoorden voor elk account een stuk eenvoudiger en beschermt je tegen het gebruik van zwakke wachtwoorden of het hergebruik van wachtwoorden voor meerdere accounts.

Maak gebruik van sterke wachtwoorden

Een sterk wachtwoord moet minstens 12 tekens lang zijn en een combinatie bevatten van cijfers, letters, symbolen en hoofdletters en kleine letters. Vermijd het gebruik van persoonlijke informatie, zoals namen of geboortedata. Gebruik in plaats daarvan een combinatie van woorden, of maak gebruik van een zin of een spreekwoord, en vervang enkele letters door symbolen of cijfers. Een voorbeeld van een sterk wachtwoord kan zijn: “L@at_mij_nooit_in_de_steek_2!”.

Gebruik tweefactorauthenticatie (2FA)

Tweefactorauthenticatie voegt een extra beveiligingslaag toe aan je account, naast het wachtwoord. Bij het inloggen moet je niet alleen je wachtwoord invoeren, maar ook een unieke code die naar je telefoon wordt gestuurd, of die wordt gegenereerd door een authenticator-app. Dit maakt het voor hackers een stuk moeilijker om toegang te krijgen tot jouw account.

Vermijd openbare WiFi-netwerken

Openbare wifi-netwerken zijn niet veilig, omdat hackers mogelijk toegang hebben tot deze netwerken en de gegevens die erop worden verzonden kunnen onderscheppen. Vermijd daarom het gebruik van openbare wifi-netwerken wanneer je gevoelige informatie online verwerkt, zoals het inloggen op je bankrekening of het kopen van producten. Mocht je toch gebruik moeten maken van een openbaar WiFi-netwerk, maar dan gebruik van een VPN bijvoorbeeld naar kantoor.

Verander regelmatig je wachtwoorden

Hoewel het verleidelijk kan zijn om een wachtwoord te hergebruiken of niet te veranderen, is het belangrijk om regelmatig je wachtwoorden te veranderen om de veiligheid van je accounts te waarborgen. Veel wachtwoordbeheerders hebben een ingebouwde functie die je eraan herinnert om je wachtwoorden regelmatig te veranderen.

Door deze tips te volgen en voorzichtig te zijn met jouw wachtwoorden, kun je jouw online veiligheid vergroten.

Wil je aan de slag met deze tips?

Maak je nog geen gebruik van een wachtwoordmanager, VPN verbindingen of Tweefactorauthenticatie (2FA)? Neem dan vrijblijvend contact met ons op of bel 088-2228585 voor een vrijblijvende afspraak.